New York, 20. prosinca 2013.

Hrvatska položila ispravu o ratifikaciji amandmana Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda

Republika Hrvatska je u New Yorku, 20. prosinca 2013. godine položila ispravu o ratifikaciji amandmana Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda koji se odnose na Izmjene i dopune Rimskog statuta vezane uz zločin agresije i na članak 8. o ratnim zločinima.

Amandmani Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda usvojeni su 10. lipnja 2010. godine u Kampali, Republika Uganda, a u Hrvatskom Saboru ratificirani su 8. studenog 2013. godine. Nakon što je Hrvatska položila ratifikaciju, ukupan broj položenih ratifikacija vezanih uz zločin agresije je trinaest, a ukupan broj položenih isprava ratifikacije Amandmana članka 8. je šesnaest. Hrvatska je sedma EU članica koja je ratificirala ove amandmane.

Ispravu je u prostorijama Odjela za pravna pitanja UN-a položio veleposlanik Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik RH pri Ujedinjenim narodima. Na prigodnoj svečanosti sudjelovali su i veleposlanik Christian Weneweser, stalni predstavnik Kneževine Lihtenštajn i bivši predsjednik Skupštine država stranka Rimskog statuta, te predstavnica iz Ureda predsjedavajuće Skupštine država stranaka.