New York, 15. siječnja 2020.

Kravata u UN-u u NY

Ceremonija postavljanja kravate na Spomenik miru autora Antuna Augustinčića, koji se nalazi ispred glavne zgrade UN-a, održala se 15. siječnja 2020. Događaj je simbolično označio početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., kao i 28 godina od međunarodnog priznanja RH i 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Događaju su nazočili stalni predstavnici i njihovi zamjenici iz država članica Europske unije, a svojim dolaskom događaj je uveličao i Predsjednik 74. zasjedanja Opće skupštine Tijjani Muhammad-Bande.

2020. godine međunarodna zajednica obilježit će 75. obljetnicu Povelje UN-a, ali i 25. obljetnicu Četvrte svjetske konferencije o ženama, usvajanja Pekinške deklaracije i platforme za djelovanje te 20 godina od usvajanja Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti, čiji je cilj osnažiti ulogu žena u procesu postizanja mira i sigurnosti.

U kratkom obraćanju prisutnima veleposlanik Ivan Šimonović istaknuo je kako su nam potrebni ženski glasovi i vodstvo da bi stvorili trajni mir. Upravo Spomenik mira šalje ovu poruku svijetu. To je 5,5 metara visoka brončana skulptura žene na konju s maslinovom grančicom u jednoj ruci i globusom u drugoj; ogrtač koji leprša na leđima i konj u stavu koji sugerira snažan pokret prema naprijed simboliziraju vođenje naroda svijeta prema miru. Spomenik je jasan simbol težnje Ujedinjenih naroda za snažnijom ulogom žena u postizanju mira i sigurnosti.

Poveznica na stranice UN-a:
https://unmultimedia.org/photo/detail.jsp?id=835/835842&key=0&query=*&lang=&sf=