New York, 25. rujna 2018.

Ministrica Pejčinović Burić na sastancima u New Yorku na početku 73. zasjedanja Opće skupštine UN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u utorak, 25. rujna 2018. godine na otvaranju 73. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Ovogodišnje zasjedanje posvećeno je ulozi UN-a, globalnog vodstva i zajedničkoj odgovornosti za mirna, jednaka i održiva društva.

Na poziv Glavnog tajnika UN-a, Antónia Guterresa, ministrica je nazočila i događaju visoke razine na temu „Action for Peacekeeping“ (A4P). Države sudionice podržale su tom prigodom Izjavu o zajedničkim obvezama prema mirovnim operacijama UN-a.

Ministrica se u sklopu svog programa sastala s Nasserom Bouritom, ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Maroka. Uz bilateralne teme, ministri su razgovarali o suradnji u području suzbijanja ilegalnih migracija. Sudjelovala je i na brojnim susretima u sklopu hrvatskog izaslanstva, sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, kraljem Jordana Al Husseinom, predsjednicom Opće skupštine Espinosom Garces, predsjednikom Turske Erdoganom te predsjednikom i ministricom vanjskih poslova Paname. U sklopu tog susreta ministrice vanjskih poslova potpisale su Protokol o uspostavi mehanizma političkih konzultacija.

Na marginama 73. OSUN-a ministrica je sudjelovala na tradicionalnoj Transatlantskoj večeri, tijekom koje su partneri razgovarali o suradnji u pronalsku odgovora na globalne izazove.