New York, 26. rujna 2018.

Ministrica Pejčinović Burić održala sastanak Kvadrilaterale i sastanak Srednjeeuropske inicijative (SEI) na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je 26. rujna 2018. godine bila domaćinom ministarskog sastanka Kvadrilaterale koja okuplja četiri države članice EU-a (Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska). Ministri su razgovarali o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te daljnjim naporima u provedbi nuklearnog sporazuma s Iranom. Na sastanku je dogovoreno daljnje jačanje ove uspješne suradnje i koordinacije u kvadrilateralnom formatu, koja će uz vanjskopolitičke teme obuhvatiti i ostala pitanja iz područja EU poslova.

Ministrica je bila i domaćinom neformalnog ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom Hrvatska ove godine predsjedava. Sastanak je nastavak razgovora tijekom susreta u Splitu u lipnju ove godine. Tijekom sastanka se razgovaralo o iskustvima i izazovima procesa europskih integracija te zajedničkim naporima u postizanju održive regionalne stabilnosti. Kao domaćin sastanka, ministrica Pejčinović Burić dala je kratak pregled dosadašnjih te plan predstojećih aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedavanja SEI-jem te najavila održavanje sastanka na vrhu i poslovnog foruma država članica Srednjeeuropske inicijative u prosincu 2018. godine u Zagrebu.

Ministrica Pejčinović Burić je sudjelovala i na sastanku na visokoj razini o Siriji u organizaciji EU-a na kojem se razgovaralo o naporima u cilju odgovora na krizu u Siriji, kao i na nizu drugih susreta hrvatskog izaslanstva.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održan je i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i s Jusufom bin Alavi bin Abdullahom, ministrom vanjskih poslova Omana, Shaikhom Khalidom bin Ahmetom bin Mohammed Al Khalifom, ministrom vanjskih poslova Bahreina te s Mohamedom Taha Sialasom, ministrom vanjskih poslova Libije.


Izjava potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić

Preuzimanje