New York, 23. travnja 2018.

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak 23. travnja 2018. godine u New Yorku na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti na temu Mladi, mir i sigurnost.

Peru je kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti tijekom travnja organizirao otvorenu raspravu o provedbi rezolucije Vijeća na temu Mladi, mir i sigurnost. Radi se o rezoluciji koja je usvojena 2015., kojom se po prvi puta na agendi Vijeća prepoznala važnost uloge i doprinosa mladih u održavanju i promicanju međunarodnog mira i sigurnosti, posebice u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba, kao ključnog aspekta uspjeha mirovnih operacija.

Ministrica je u svom govoru na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti istaknula činjenicu da mladi čine značajan dio svjetskog stanovništva, te da svjetski mir i sigurnost ovise upravo o njihovoj dobrobiti te zaštiti, kao i unaprjeđenju njihovih prava. Ukazala je na važnost stvaranja prostora za snažan i pozitivan doprinos mladih izgradnji mira i sigurnosti.

Ministrica Pejčinović Burić održala je i bilateralni sastanak s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčákom, te su tom prigodom razmijenjena mišljenja o osnaživanju rada UN-a u području izgradnje i održavanja mira, reformi UN-a i njegovoj globalnoj ulozi danas. Na sastanku se također raspravljalo o situaciji u regiji. Predsjednik Lajčak iskazao je zanimanje za situaciju u Bosni i Hercegovini, te istaknuo kako međunarodna zajednica mora uložiti više napora u osiguravanje stabilne i prosperitetne BiH, uključujući i poštivanje načela konstitutivnosti.

Govor potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić dostupan je OVDJE