New York, 26. rujna 2019.

Potpora Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunjske proširenju EU-a i otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Na inicijativu ministra Grlića Radmana na sastanku kvadrilaterale ministara vanjskih poslova Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunjske, održanog 24. rujna 2019. godine u New Yorku, dogovorena je zajednička izjava. Ministri država susjeda Zapadnom Balkanu izražavaju snažnu potporu vjerodostojnoj perspektivi proširenja za države Zapadnog Balkana i njihovoj budućnosti u Europskoj uniji.

„Snažno vjerujemo da je proširenje Europske unije od zajedničke dobrobiti kako za Europsku uniju, tako za države Zapadnog Balkana te predstavlja strateško ulaganje u sigurnost, stabilnost i prosperitet Europe. Za Europsku uniju je od ključne važnosti osigurati napredak regije na osnovi individualnih zasluga, kao i stroge, ali pravedne uvjetovanosti”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Ministri snažno podupiru otvaranje pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

„Početak pristupnih pregovora omogućit će dvjema državama da se usredotoče na potrebne reforme, a Europskoj uniji da pažljivo prati napredak ispunjavanja zadanih kriterija. To će svakako pridonijeti reformskom zamahu cijele regije te dati potrebni poticaj pristupnim procesima  dviju država kao odraz snažne potpore aktualne Komisije proširenju”, naglasili su ministri u svojoj izjavi.

Izraženo je, također, uvjerenje da će novom sastavu Europske komisije politika proširenja biti visoko na popisu prioriteta, kako bi se ubrzao napredak u sljedećem petogodišnjem razdoblju i osigurala jasna perspektiva budućnosti pristupnog procesa.

Joint Statement by the Foreign Ministers of the Republic of Bulgaria, the Republic of Croatia, the Hellenic Republic and Romania, New York, 25 September 2019