Ženeva, 07. veljače 2020.

Stalna misija RH pri Ujedinjenim narodima organizirala sastanak na temu nestalih osoba

Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima organizirala je u petak, 7. veljače 2020. godine u Ženevi, sastanak o nestalim osobama kako bi skrenula pažnju međunarodne zajednice na ovo važno pitanje u fokusu nacionalne politike kako posljednjih gotovo trideset godina tako i danas. Veleposlanica Batistić Kos upoznala je prisutne sa pitanjem nestalih osoba iz perspektive Republike Hrvatske, predstavila hrvatski model traženja nestalih te naglasila važnost bilateralne suradnje, omogućavanja pristupa arhivima i međusobne suradnje na svim razinama.  Hrvatska u ovom trenutku traga za 1872 nestale osobe iz razdoblja Domovinskog rata.

Sastanak, koji je izazvao veliko zanimanje međunarodne zajednice, otvorila je i moderirala hrvatska veleposlanica i stalna predstavnica Vesna Batistić Kos, a uvodnu riječ održao je švicarski veleposlanik i stalni predstavnik Valentin Zellweger. Potpredsjednik UN Radne skupine o nestalim osobama iz Južne Koreje, Tae-Ung Baik, podsjetio je da je pravo na istinu apsolutno te se kao takvo ne može ograničiti niti derogirati, a predstavio je i izvješće Radne skupine na temu učinkovitih istraga prisilnih nestanaka. Tijekom sastanak predstavnik Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) Daniel Messerli dao je pregled rada organizacije na temu s posebnim fokusom na pristup arhivima, dok je Matthew Holliday iz Međunarodne komisije o nestalim osobama (ICMP) upoznao prisutne s online Bazom podataka o aktivnim slučajevima nestalih osoba tijekom oružanog sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Predstavnik švicarske nevladine organizacije swisspeace, Romain Ledauphin predstavio je akademski rad o važnosti arhiva u otkrivanju sudbine nestalih osoba i korištenju mehanizama suočavanja s prošlošću.

Tijekom sastanaka predsjednica Saveza udruga nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja, Ljiljana Alvir upoznala je prisutne sa temom iz nacionalne perspektive te je govorila o radu udruge na nacionalnom, regionalnom i globalnom planu. Gospođa Alvir podijelila je i osobno svjedočanstvo te pozvala na ubrzano rješavanje ovog gorućeg pitanja poradi članova obitelji nestalih osoba, ali i čitavog društva.

Sastanak u Ujedinjenim narodima na temu važnosti arhiva i razmjene informacija u otkrivanju sudbine nestalih osoba i realizaciji prava na istinu organiziran je uz podršku Švicarske i EU delegacije.