New York, 05. prosinca 2013.

Temeljna skupina za prava LGBT zajednice unutar UN-a organizira skup „sportom protiv homofobije“

Na međunarodni dan ljudskih prava (10. prosinca), temeljna skupina za prava LGBT zajednice unutar sustava Ujedinjenih naroda, koja se sastoji od Argentine, Brazila, Hrvatske, El Salvadora, Francuske, Izraela, Japana, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država, organizira, zajedno s Europskom unijom, Uredom Visoke povjerenice za ljudska prava, udrugama Human Rights Watch, International Gay and Lesbian Human Rights Commission, United for Equality in Sports and Entertainment and Global Action Initiatives, skup pod nazivom „Sportom protiv homofobije“.

Radi se o redovitom godišnjem skupu koji je svake godine posvećen različitoj temi, a ove godine naglasak mu je na ulozi istaknutih sportašica i sportaša u razbijanju uvriježenih predrasuda i stigmi te promoviranju poštivanja prava pripadnika LGBT zajednice. Sudjelovat će Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay, zajedno s vrhunskim sportašicama i sportašima poput teniske legende Martine Navratilove, košarkaške NBA zvijezde Jasona Collinsa, kao i niza aktivista za ljudska prava iz Južne Afrike, SAD-a, Ruske Federacije. Moderator skupa će biti voditelj vijesti na američkoj TV postaji MSNBC Thomas Roberts.

Ovaj skup je već postao tradicija, i održava se u sjedištu UN-a u New Yorku već petu godinu zaredom. Na prošlogodišnjem skupu, posvećenom temi glazbe i glazbenika i LGBT zajednice, sudjelovali su i glavni tajnika UN-a Ban Ki-moon, pop zvijezda Ricky Martin i glazbenica Yvonne Chaka Chaka.

Ovogodišnji LGBT skup povodom Međunarodnog dana ljudskih prava dogodit će se tri mjeseca nakon ministarskog skupa na temu LGBT prava održanog tijekom početka 68. Zasjedanja Opće skupštine UN-a u rujnu ove godine, na kojem su sudjelovali i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nizozemski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans, američki državni tajnik John Kerry i Visoka predstavnica UN-a za ljudska prava Navi Pillay, založivši se tom prilikom za jačanje vidljivosti LGBT pitanja u Ujedinjenim narodima.