New York, 11. listopada 2018.

U UN-u održan interaktivni dijalog "Poštivanje prava djeteta u digitalnom okruženju: mogućnosti i izazovi za države"

U okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, 11. listopada 2018. godine održan je interaktivni dijalog pod nazivom "Poštivanje prava djeteta u digitalnom okruženju: mogućnosti i izazovi za države". Ovaj događaj organizirali su Vijeće Europe i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, uz potporu Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodnima, a održalo se usporedno s raspravama na temu dječjih prava u Odboru Opće skupštine UN-a za socijalna, humanitarna i kulturna pitanja (Treći odbor).

Moderatorica rasprava Elda Moreno, voditeljica Odjela za dječja prava i športske vrijednosti Vijeća Europe, uvodno je zahvalila hrvatskoj Vladi na prepoznavanju važnosti teme ovog skupa, uvrstivši je među prioritete svog predsjedanja Odborom ministara VE.

Državna tajnica u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa pozdravila je okupljene u ime hrvatskog predsjedanja, kazavši kako je ovo prigoda i za predstavljanje Smjernica za poštivanje, zaštitu i ostvarivanje prava djeteta u digitalnom okruženju, čiju preporuku je usvojio Odbor ministara VE u srpnju ove godine. Istaknuvši kako su djeca u Hrvatskoj također suočena s problemima koje donosi digitalno društvo, upoznala je prisutne s nekim od aktivnosti koje Hrvatska provodi na tom planu.

Kao panelistica u raspravi sudjelovala je Marta Santos Pais, posebna predstavnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za suzbijanje nasilja nad djecom, koja je kazala kako je digitalni svijet novo dječje igralište, a zaštita djece od internetskog zlostavljanja mora biti uključena kao osnovna komponenta koherentnih nacionalnih programa protiv nasilja nad djecom. Ostali panelisti u raspravi bili su Maud de Boer-Buquicchio, posebna izvjestiteljica UN-a o trgovanju i seksualnom iskorištavanju djece, Martti Lahti, voditelj odjela u finskom Nacionalnom audiovizualnom institutu te Jasmina Byrne, voditeljica UNICEF-ovog Policy Lab Data.

Nakon izlaganja panelista uslijedila je interaktivna rasprava s prisutnim gostima, koji su osim stručnjaka za ljudska prava iz misija država članica, uključivali i stručnjake UN-ovih specijaliziranih ustanova te izaslanike mladih (Youth Delegates). Prisutnima su podijeljene brošure o usvojenim Smjernicama te prigodni materijali hrvatskog predsjedanja.

Snimka cijele interaktivnog dijaloga dostupna je ovdje.