Zagreb, 20. studenog 2019.

U Zagrebu i New Yorku obilježena 30. obljetnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta

Konvencija o pravima djeteta usvojena je na 44. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine te do danas, sa 196 država potpisnica, ostaje najšire prihvaćenom konvencijom UN-a. Konvencija je po prvi puta potvrdila djecu kao subjekte nositelje posebnih prava, a obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredbi te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

U Hrvatskom saboru 20. studenoga 2019. godine održana je sjednica djece, mladih i saborskih zastupnika u povodu 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta i obilježavanja Svjetskog dana djeteta, s ciljem promicanja sudjelovanja djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote. Sjednici, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i u organizaciji Saveza društava „Naša djeca” Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, nazočila je državna tajnica za političke poslove Zdravka Bušić. Tema sjednice bila je ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj, a sudjelovala su djeca iz cijele Hrvatske, koja su izlagala na 11 različitih tema.

U povodu obilježavanja 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, predstavnik mladih RH Ven Černjul, u svojoj je izjavi 20. studenoga 2019. godine pred Općom skupštinom UN-a naglasio važnost poštivanja svih odredaba Konvencije. Posebno se osvrnuo na kršenje stavaka u pogledu izvršenja smrtne kazne nad maloljetnicima te upozorio kako i dalje određeni broj država u svijetu ne poštuje ove odredbe. Pozvao je, također, sve države da usvoje potrebne mjere, uključujući i zakonodavne, kako bi se bolje zaštitila prava djece i omogućilo njihovo odrastanje u sigurnom okruženju, uključujući i ranjivost prema klimatskim promjenama.