New York, 03. lipnja 2013.

Ugovor o trgovanju oružjem

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, veleposlanik Ranko Vilović potpisao je u ime Republike Hrvatske međunarodni Ugovor o trgovanju oružjem (Arms Trade Treaty), zajedno sa ministrima vanjskih poslova i stalnim predstavnicima 62 zemalja akreditiranih pri UN-u, na svečanosti potpisivanja održanoj u ponedjeljak, 3. lipnja 2013. godine u sjedištu UN-a u New Yorku.

Usvajanje Ugovora u travnju ove godine te njegovo jučerašnje potpisivanje rezultat je višegodišnjih diplomatskih inicijativa i međunarodnih nastojanja te povijesno ostvarenje u sklopu uspostave zajedničkih međunarodnih standarda pri nadzoru međunarodne trgovine konvencionalnim oružjem i streljivom, zaštite ljudskih prava te podizanja razine transparentnosti pri izvozu i uvozu naoružanja.

Govoreći na svečanosti potpisivanja, veleposlanik Vilović rekao je da je Republika Hrvatska od samih početaka podržavala međunarodne napore koji su vodili sklapanju Ugovora o trgovanju oružjem. Ugovor zauzima središnje mjesto u multilateralnoj kontroli naoružanja, kao i u režimima sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje. Veleposlanik je naglasio da će skorašnjim ulaskom u Europsku Uniju pridonijeti još većoj predanosti Republike Hrvatske međunarodnom miru i sigurnosti, istovremeno na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Ugovor o trgovanju oružjem (Arms Trade Treaty) je od 3. lipnja 2013. godine otvoren za potpisivanje i ratifikaciju.