Dubrovnik, 12. srpnja 2014.

Završen Croatia Forum 2014.


Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju, ove se godine održao u Dubrovniku od 10. do 12. srpnja u nazočnosti 17 ministara vanjskih poslova, 10 zamjenika pomoćnika ministara vanjskih poslova, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u završnoj je izjavi istaknula da je jedan od ciljeva Croatia Foruma održati temu proširenja zapadnog Balkana, jugoistočne Europe, konsolidacije europskog prostora u jugoistočnoj Europi, na dnevnom redu međunarodne zajednice. Iako je ta tema u sjeni Iraka, Sirije, Ukrajine i južnog Mediterana i sigurno nije najveći problem, ministrica Pusić ističe da je to prva tema za koju EU zaista ima snage i može je, ukoliko želi, i sama riješiti, te da je svrha Croatia Foruma i da se skrene pažnja na to da ne treba čekati da stvari postanu veliki problem da bi se onda njima bavili, već se stvari trebaju konkretno rješavati da se ne bi doveli u situaciju da postanu veliki problem.

Ministrica Pusić napominje i da je Hrvatska u posljednjih godinu dana, osim neupitnog pripadanja jugoistočnoj Europi i zapadnom Balkanu, ujedno postala i sastavni dio EU. Tradicionalni odnos „mi“ i „oni“ , tj. tu smo „mi“ iz regije koji nešto pokušavamo, a tamo su „oni“ – EU, se promijenio jer sada je Hrvatska i „mi“ i „oni“ rekla je ministrica i dodala da se Hrvatskoj, sada kada je postala dio te EU, pruža mogućnost utjecati na kreiranje politika EU, što ćemo znati i iskoristiti.

Croatia Forum je ocijenjen vrlo zanimljivim, a ministrica Pusić ističe dvije stvari koje su ga posebno okarakterizirale – jedna je najveći odaziv ministara i zamjenika ministara vanjskih poslova do sada, a druga je forma održavanja Okruglog stola zadnjeg dana Foruma, na kojem su glavnu riječ imali analitičari. Oni nisu izabrani niti imenovani dužnosnici, nego ljudi koji predstavljaju samo svoje razumijevanje i svoju analizu naše situacije ili situacije pojedinih zemalja, analizu Europske unije ili odnosa EU prema našoj regiji, rekla je ministrica i dodala da su političari, dakle mi koji smo ili izabrani ili – u slučaju EU - imenovani, mogli komentirati ili odgovarati na izlaganja analitičara što je potvrdilo da je ta novina u održavanju okruglog stola eksperiment koji je apsolutno uspio.

Osim svečanog otvaranja Forum se sastojao od tri panela: "EU integracija zapadnog Balkana: sličnosti i razlike", "Budućnost proširenja EU" i "Europske vrijednosti pred izazovima", a posljednjeg dana održan je Okrugli stol na temu trenutne situacije u procesu europske integracije zapadnog Balkana.

Izjavu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić na kraju ovogodišnjeg Croatia Foruma u Dubrovniku poslušajte ovdje:

 

preuzimanje

 

Više na www.mvep.hr