New York, 29. siječnja 2014.

Završetak hrvatskog predsjedanja Komisijom za izgradnju mira


Ekonomsko osnaživanje žena u izgradnji mira i uloga privatnog sektora u otvaranju radnih mjesta u razdoblju nakon sukoba samo su neki od prioriteta koje je Hrvatska isticala tijekom jednogodišnjeg predsjedanja Komisijom Ujedinjenih naroda za izgradnju mira do 29. siječnja 2014., kada je održan i posljednji sastanak Organizacijskog odbora Komisije. Brazil je preuzeo ulogu predsjedatelja, a Hrvatska je izabrana za podpredsjedničko mjesto i time, uz priznanje dosadašnjim rezultatima, dobila novu priliku za nastavak snažnog angažmana na ovom važnom području.

Hrvatska je kao predsjedateljica Komisije inicirala ministarski sastanak o ekonomskom osnaživanju žena u izgradnji mira na margini otvaranja 68. zasjedanja OSUN-a, 26. rujna 2013. godine (PBC High-Level Ministerial meeting Women's economic empowerment for Peacebuilding). Sastankom je predsjedala prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, a na njemu je usvojena Deklaracija Women's economic empowerment for peacebuilding, koja osim političke potpore ukazuje i na potencijale koje Komisija ima prilikom definiranja globalnih principa i ciljeva izgradnje mira.

U lipnju 2013. održana je Konferenciju o ulozi privatnog sektora u izgradnji mira (Business for Peacebuilding) na kojoj je riječi bilo o važnosti kreiranja i održavanja poticajne okoline za razvoj lokalnog privatnog sektora, poticanja društveno odgovorne poslovne prakse, te inkluzivnog gospodarskog rasta u zemljama proizašlim iz sukoba.

Za vrijeme hrvatskog predsjedanja donesena je odluka da se u 2014. godini po prvi put održi godišnji sastanak Komisije kao doprinos jačem uključivanju odgovarajuće političke razine glavnih gradova u procese izgradnje mira.