New York, 27. studenog 2013.

7071. zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a

Na dnevnom redu 7071. zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a održanog u srijedu, 27. studenog 2013. godine u New Yorku, kinesko predsjedništvo organiziralo je otvoreni brifing triju protuterorističkih odbora Vijeća – 1267 (Al Qaida), 1373 (protu-terorizam) i 1540 (ne-širenje WMD). Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim Narodima u New Yorku, veleposlanik Vladimir Drobnjak pred Vijećem je održao kratku prezentaciju 1540 peer review bilateralne inicijative Hrvatske i Poljske, koja je apsolvirana prošli mjesec u Varšavi.

Peer review je zamišljen kao proces koji se sastoji od pripremnih sastanaka i razmjena posjeta hrvatskih i poljskih nacionalnih eksperata s ciljem razmjene iskustava i različitih implementacijskih praksi u provedbi rezolucije 1540 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Rezolucija 1540 obvezuje sve države članice UN-a na uspostavu odgovarajućih pravnih i regulatornih mehanizama kojima bi se spriječilo širenje oružja za masovno uništenje i njihovih sredstava isporuke, a naročito širenje oružja za masovno uništenje ne-državnim subjektima.

Vijeću su se najprije obratili predsjedavajući triju odbora: stalni predstavnik Australije pri UN-u Gary Quinlan (1267), stalni predstavnik Maroka pri UN-u Mohammed Loulichki (1373) te stalni predstavnik Republike Koreje pri UN-u Oh Joon (1540). Zatim su izjave dale sve zemlje članice Vijeća, nakon čega je rasprava bila otvorena za izjave ostalih zemalja ne-članica.

Sp Drobnjak zajedničku izjavu dao je u ime poljske i hrvatske delegacije. Istaknuo je predanost RH da nastavi pružati potporu zemljama u regiji u provedbi rezolucije 1540 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda te im također nastavi prenositi svoja iskustva i naučene lekcije iz peer review procesa suradnje s Poljskom.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana