New York, 02. travnja 2014.

Hrvatska položila ispravu o ratifikaciji Ugovora o trgovini oružjem

Stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, veleposlanik Vladimir Drobnjak, položio je 2. travnja ispravu o ratifikaciji Ugovora o trgovini oružjem. Zajedno s Hrvatskom, na prigodnoj svečanosti u UN u New Yorku, u nazočnosti zamjenika Glavnog tajnika UN Jana Eliassona, isprave o ratifikaciji položilo je još 17 država, čime je učinjen velik korak prema skorom stupanju na snagu Ugovora o trgovini oružjem.

Ugovor o trgovini oružjem prvi je takav globalni pravni instrument u području konvencionalnog naoružanja uspješno dogovoren pod UN okriljem. Ugovor je otvoren za potpisivanje u lipnju 2013. i dosad ga je potpisalo 118 država. Prema njegovim odredbama, da bi Ugovor mogao stupiti na snagu potrebno je položiti najmanje 50 ratifikacija država članica – sada je taj broj povećan na 31.

Uz Hrvatsku, 2. travanja  isprave o ratifikaciji položile su Bugarska, Danska, El Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Latvija, Mađarska, Malta, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Ujedinjena kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ugovor o trgovini oružjem uvodi međunarodno usuglašene pravne postupke vezane uz trgovinu konvencionalnim oružjem i streljivom. On regulira pitanja izvoza, uvoza i tranzita konvencionalnog oružja, te jača međunarodnu suradnju i međusobnu pomoć u tom području. U njega su ugrađena i glavna načela međunarodnih zakonodavnih okvira iz područja humanitarnog prava i ljudskih prava. Stupanjem na snagu Ugovora mijenjaju se mnogi dosadašnji načini trgovine oružje, s ciljem da se dodatno oteža prodaja oružja i streljiva teroristima, organiziranom kriminalu, krijumčarima i paravojnim skupinama.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana