New York, 07. travnja 2014.

Pod predsjedanjem stalnog predstavnika Drobnjaka započelo zasjedanje UN-ove Komisije za razoružanje


U ponedjeljak, 7. travnja 2014. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku započelo je trotjedno supstantivno zasjedanje UN-ove Komisije za razoružanje (United Nations Disarmament Commission), pod predsjedanjem stalnog predstavnika Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, veleposlanika Vladimira Drobnjaka.

Državama članicama uvodno se obratio zamjenik glavnog tajnika UN-a, Jan Eliasson, koji je u svojoj izjavi podsjetio na važnost trenutka u kojem se Komisija za razoružanje nalazi, te prenio riječi podrške glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona radu Komisije. Kazao je kako su ovogodišnja očekivanja od Komisije velika, jer je riječ o posljednjoj godini u trogodišnjem ciklusu zasjedanja, te ujedno i o petnaestoj godini otkako je Komisija posljednji put usvojila svoje preporuke.

Zamjenik gt UN-a Eliasson također je naglasio kako će o uspjehu ovogodišnjeg zasjedanja UN-ove Komisije za razoružanje dobrim dijelom ovisiti i rezultati ostalih sastanaka iz područja razoružanja koji će se tijekom godine održati u New Yorku. Kao ilustraciju razmjera globalnog problema naoružanja, Eliasson je iznio podatak da je jednodnevna vojna potrošnja u svijetu dva puta veća od godišnjeg proračuna UN-a.

Veleposlanik Drobnjak izrazio je nadu da će u iduća tri tjedna Komisija postići napredak u granicama realno ostvarivog u postupku usvajanja novih preporuka i smjernica u područjima nuklearnog i konvencionalnog naoružanja. Važnost ovogodišnjeg zasjedanja ogleda se ne samo kroz teme o kojima se raspravlja, već i u kontekstu potrebe očuvanja vjerodostojnosti i podizanja relevantnosti Komisije u sustavu UN mehanizama koji se bave pitanjem razoružanja.  

UN-ova Komisija za razoružanje pomoćno je tijelo Opće skupštine UN-a uspostavljeno rezolucijom S-10/2, na 10. specijalnom zasjedanju OSUN-a, 1978. godine. U njezinom radu sudjeluju sve države članice, a zadaća Komisije je dati preporuke OSUN iz područja razoružanja, te identificirati mjere koje je u tu svrhu potrebno poduzeti na razini ukupnog članstva Ujedinjenih naroda. Komisija ima savjetodavnu ulogu, a sve odluke i dokumente donosi konsenzusom.

 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana