New York, 25. travnja 2014.

Završeno trotjedno zasjedanje UN Komisije za razoružanje pod predsjedanjem veleposlanika Drobnjaka

 

Trotjedno supstantivno zasjedanje UN-ove komisije za razoružanje (UN Disarmament Commission), kojim je predsjedao veleposlanik Vladimir Drobnjak, stalni predstavnik RH pri UN-u u New Yorku, završeno je u petak, 25. travnja. Zadaća Komisije je dati preporuke Općoj skupštini iz područja razoružanja te identificirati mjere koje je potrebno poduzeti na razini ukupnog članstva Ujedinjenih Naroda. Komisija ima savjetodavnu ulogu, sve odluke i dokumente donosi konsenzusom, a u njezinom radu sudjeluju sve 193 države članice UN-a.

Zemlje članice ni ove godine nisu uspjele usuglasiti preporuke iz područja razoružanja, a glavni spor vodio se oko pitanja održavanja konferencije za uspostavu Zone slobodne od nuklearnog oružja na Bliskom Istoku. Predsjedatelj Komisije, veleposlanik Drobnjak, sudjelovao je u završnom tjednu konferencije i kao neformalni posrednik između pojedinih država Bliskog Istoka, u pokušaju pronalaženja svima prihvatljivog rješenja za konferenciju o uspostavi Zone slobodne od nuklearnog oružja, što je pozdravljeno od država tog dijela svijeta. Iako zajedničko rješenje nije pronađeno, ostaje činjenica da su sve strane uložile značajan pregovarački napor i bile najbliže mogućem usuglašavanju završnog dokumenta u posljednjih 15 godina.

UN Komisija za razoružanje nastoji revitalizirati problematiku razoružanja i usvojiti konkretne preporuke, no složenost geopolitičkih odnosa već godinama to onemogućava. Ovogodišnji pomaci u približavanju stavova u cilju dogovora oko preporuka za razoružanje daju pozitivno svjetlo cjelokupnom procesu, ali izostanak konačnog rezultata otvara pitanje potrebe cjelovitog razmatranja postojećeg načina rada Komisije. Hrvatska je na završnoj plenarnoj sjednici dobila pohvale zbog vođenja trotjednog zasjedanja.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana