New York, 28. svibnja 2014.

Predstavljeni modeli očuvanja povijesne baštine Dubrovnika i Venecije

U organizaciji Stalnih misija Hrvatske i Italije pri UN-u, u New Yorku su 28. svibnja 2014. predstavljeni modeli očuvanja povijesne baštine Dubrovnika i Venecije, gradova koji se nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Pred stotinjak okupljenih gradonačelnika, gradonačelnik Dubrovnika g. Andro Vlahušić, prikazao je urbanističko širenje i rast Dubrovnika kroz povijest. Posebno ističe činjenicu da je Dubrovnik jedini povijesni grad koji se u manje od 30 godina uspješno oporavio od devastirajućih posljedica rata i potresa što predstavlja jedan od glavnih izazova budućem očuvanju povijesne baštine. Predstavnik Venecije, veleposlanik Antonio Armellini, istaknuo je da najveću opasnost Veneciji predstavljaju poplave, a predstavljen je i projekt izgradnje brana koje su posebno dizajnirane za zaštitu venecijanske lagune. 

Uz predstavnike gradova, na sastanku su govorili i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, izvršni direktor UN Habitata Joan Clos, stručnjak za održivi turizam pri UNESCO-u Peter Debrine, te posebni izaslanik glavnog tajnika UNWTO-a Jin-yung Woo.

Predstavljanje Dubrovnika i Venecije održano je u sklopu sastanka Integracijskog segmenta Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC), koji se u NY održao od 27. do 29. svibnja 2014. Sastankom je u ulozi potpredsjednika ECOSOC-a, predsjedao stalni predstavnik RH pri UN-u u NY, veleposlanik Vladimir Drobnjak, a na istom su sudjelovali i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i bivši gradonačelnik New Yorka i aktualni izaslanik glavnog tajnika UN-a za klimatske promjene i gradove, Michael Bloomberg.

Integracijski segment ECOSOC-a posvećen je integraciji tri stupa održivog razvoja – ekonomskom, socijalnom i okolišnom, a ovo prvo zasjedanje bilo je posvećeno održivom urbanizmu.

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana