New York, 26. rujna 2019.

Ministar Grlić Radman sudjelovao na sastancima SEECP-a i Srednjeeuropske inicijative te održao niz bilateralnih sastanaka

Na marginama 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na ministarskom sastanku Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-a), u organizaciji Kosova kao predsjedatelja. Razgovaralo se o prioritetima u ovome dijelu Europe, poglavito povezivanju, energetskoj i prometnoj infrastrukturi kao i o mogućnostima za ostanak mladih u matičnim zemljama te promociji turizma.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je i na sastanku Srednjeeuropske inicijative (SEI), kojom predsjeda Italija. Naglasak sastanka stavljen je na pitanje daljnjeg  proširenja Europske unije, a hrvatski ministar je dao snažnu podršku početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Tijekom dana ministar Grlic Radman održao je i niz bilateralnih sastanka: s ministrom vanjskih poslova Kosova Pacollijem, Bjelarusa Makeiom, Azerbajdžana Mammadyarovim, Moldove Popescuom, Kuvajta Sabahom Khalidom Al Hamadom Al Sabahom, Katara Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem i Kazahstana Tileuberdijem. Susreo se i s  visokim predstavnikom UN-a za izbjeglice Grandijem te glavnim tajnikom Unije za Mediteran Kamelom.

Zajedno s Predsjednicom RH sudjelovao je na sastanku s glavnim tajnikom OECD-a Gurrijom o temi ojačanja suradnje s organizacijom u koju se želimo učlaniti.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana