Zagreb, 24. listopada 2013.

68. obljetnica Povelje Ujedinjenih naroda

Danas, 24. listopada, obilježava se 68 godina od stupanja na snagu Povelje Ujedinjenih naroda - organizacije koja je kamen temeljac međunarodne suradnje na brojnim globalnim pitanjima i izazovima suvremenog doba. Republika Hrvatska postala je članica Ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. i u protekla dva desetljeća prošla dugi put od priznanja do međunarodne afirmacije i prepoznatljivosti kao odgovorne i aktivne članice međunarodne zajednice.

Hrvatska sudjeluje, ili je sudjelovala, u najznačajnijim tijelima Ujedinjenih naroda od Vijeća sigurnosti – tijela odgovornog za mir i sigurnost u svijetu, u kojem je Hrvatska je bila nestalna članica 2008. – 2009. g., zatim Gospodarskog i socijalnog vijeća, u dva mandata, uključujući i aktualni saziv za 2013.-2015. g., Komisiji za izgradnju mira u dva mandata, uključujući i aktualni saziv za 2012.-2013. g, a sudjeluje i u različitim stručnim tijelima UN-a.

Također, hrvatske postrojbe dio su brojnih mirovnih misija u svijetu, a Hrvatska se, kroz razvojnu suradnju, sve više profilira kao zemlja-donator s relevantnim iskustvima i ekspertizom na području post-konfliktne tranzicije i transformacije.

Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u ključnim aktivnostima UN-a, posebno na području očuvanja globalnog mira i sigurnosti, post-konfliktnoj izgradnji mira, održivom razvoju, jačanju demokracije, poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda te humanitarnog prava, kroz afirmaciju rada međunarodnih pravosudnih tijela.

 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana