Uvodna riječ

Dobrodošli na Internet stranicu Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Hrvatska je posljednjih godina postala sve prisutnija u Ujedinjenim narodima, kroz predsjedanje Gospodarskim i socijalnim vijećem (ECOSOC) u 2002., te obnašanje dužnosti predsjedatelja i potpredsjedatelja različitih odbora, povjerenstava i drugih tijela. Dok je Hrvatska ranije bila domaćin mirovnih operacija UN, danas je Hrvatska država davateljica mirovnog osoblja u 10 mirovnih operacija UN u cijelom svijetu. Nastavljajući taj aktivni angažman, Hrvatska je obznanila svoju kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti u razdoblju 2008/9.

Na našoj Internet stranici pronaći ćete pregled prioriteta sudjelovanja Hrvatske u radu Ujedinjenih naroda, koji se zasniva na privrženosti učinkovitom multilateralizmu i međunarodnom pravu, nacionalnim prioritetima i statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska podržava reformu Ujedinjenih naroda, uključujući proširenje Vijeća sigurnosti, revitalizaciju Opće skupštine i jačanje ECOSOC-a. Hrvatska također prepoznaje potrebu oživljavanja globalne opredjeljenosti Milenijskoj deklaraciji i drugim međunarodno prihvaćenim razvojnim ciljevima.

Naša informativna služba stvorena je u cilju davanja najnovijih vijesti povezanih s poslovima u Misiji, uključujući izjave, govore i pozicije Hrvatske o pitanjima koja se razmatraju u Ujedinjenim narodima. Također vam želimo omogućiti pristup vijestima o hrvatskoj vanjskoj politici, statusu kandidata za članstvo u Europskoj uniji i sudjelovanju u mirovnim operacijama UN.

Nadamo se da će vam naša Internet stranica biti korisna i informativna te vas pozivamo na njezino učestalo korištenje kako biste se upoznali s našim radom u Ujedinjenim narodima. Ujedno vas pozivamo na istraživanje drugih sadržaja o Hrvatskoj na Internetu, od kojih za mnoge postoji poveznica s naše stranice.

Hvala vam na vašem interesu za Hrvatsku i Ujedinjene narode.

Copyright (c) 1997.- 2015. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana